sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Popcult Helsinki 25.-26.4.2015


Popcult Helsinki oli tuossa kaksi viikkoa sitten ja löysin aikaa kirjoittaa sitä vasta nyt. Tosiaan tässä on ollut älyttömän pitkä päivitystauko, mutta pieni lepotauko kirjoittamisesta ja pakollinen tapahtumapäivitys saivat taas kirjoitushanat aukenemaan. Nyt luvassa siis tapahtuman päivitys ja seuraavassa postauksessa kuvia Amy -cossista, jota debytoin Popcultissa.

Ohjelmalehti


Popcult Helsinki oli nimensä mukaan Helsingissä Kulttuuritalolla, aivan Linnanmäen vieressä. Popcult oli kaikkeen populaarikulttuuriin keskittyvä tapahtuma, millaista oli Suomeen kyllä kaivattukin. Toivottavasti tapahtuman loppuunmyynti antoi sille pysyvän jalansijan Suomen conscenessä. Kulttuuritalo vaikutti ihan okei paikalta conille, joskin ohjelmasalit olivat turhan pieniä. Pääsali eli Aalto-sali oli kuitenkin tilava ja myyntipöydätkin mahtuivat aulaan mainiosti. Viikonlopun aikana tuntui siltä, että ohjelmaa oli enemmän kuin ehti katsoa ja joitakin minua kiinnostavia ohjelmia oli päällekkäin.

Pahviranneke ;<


Suuntasin lauantaiaamuna paikalle klo 11:sta, jolloin alkoi ohjelma ”Youtube -mitä sieltä löytyy kissavideoiden lisäksi?” Ohjelmanpitäjä Lydia Rogers oli hyvä puhuja ja Youtuben käsittely yleisimpien aiheiden kautta toimi hyvin. Silti ohjelma jäi turhan pintatasolle omasta mielestäni. Olisin toivonut lisää esimerkiksi suoria kanavasuosituksia tai vinkkejä. Loppupuolen Youtube -tapahtumasta kertominen oli mielenkiintoista kuultavaa.

Sitten oli luvassa ensimmäinen kahden kiinnostavan ohjelma välinen valinta. Päällekkäin olivat ”Ei se noin mennyt kirjassa! Mitäs sitten?” Game of Thronesin adaptaatiotutkimukseen keskittynyt luento ja ”Harry Potter not so siriusly”, joka käsitteli Harry Potter -parodioita. Lopulta päädyin valitsemaan Game of Thrones luennon, sillä uskomuksella, että olen kuitenkin nähnyt suurimman osan Harry Potter - käsitellyistä parodioista, joten siellä tulisi vähemmän uutta. En kadu valintaani, sillä Game of Thrones adaptaatiotutkimus luento oli todella mielenkiintoinen. Ohjelmanpitäjä Anna-Leena Harinen oli todella perehtynyt asiaansa ja sai adaptaatiotutkimuksesta kertomisen kuulostamaan mielenkiintoiselta. Ohjelmassa oli hyvää myös se, kuinka aktiivisesti yleisö sai kommentoida ja kertoa omia mielipiteitään. Ohjelma käsitteli paljon ajatuksia, joita minullakin on pyörinyt sarjan ympärillä. Vaikka olen todella kärkäs vertaamaan aina adaptaatiota lähdeteokseen, olen kokenut, että Game of Thronesin kohdalla tämä on vähemmän tarpeellista. GoT nimittäin toimii tv-sarjana uskomattoman hyvin itsenäisestikin. Odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan tv-sarja liikkuu, kun se on kuitenkin koko ajan saamassa kiinni kirjoja.

Luennolla spekuloitiin myös tulevaa adaptaatiota. Mitä tapahtuu, jos tv-sarja saa kirjat kiinni?

Tämän jälkeen törmäsin Samuliin myyntipöytien luona ja hengailin sitten tässä seurueessa. Myöhemmin näin Bogeyn ja kiertelimme sitten seuran kanssa myyntipöytiä. Itse en vielä lauantaina ostanut mitään. Lähdin conipaikalta pois jo neljän aikaan, sillä minulla oli illalla baletin kevätnäytös. Miksi kaiken kivan pitää osua samalle viikonlopulle? Erityisesti harmittaa, kun en ehtinyt nähdä lauantain cosplaykilpailua.

Sunnuntaina suuntasin conipaikalle yhdeksitoista ja bussipysäkiltä oli todella mukavaa kävellä vesisateessa kulttuuritalolle. Hirivttävän kylmä ei kuitenkaan ollut, sillä pärjäsin hyvin, vaikka oli cossissa oli lyhyt hame ja ohuet sukkahousut. Päivä kuitenkin parani paljon, kun kunniavieras Jarmo Kosken Q&A -ohjelma alkoi. Koskihan on tehnyt monta sataa ääniroolia ja ollut osa minunkin lapsuuteni tv-hetkiä. Hän on antanut äänensä mm. Nalle Puhille, Alfred J. Kwakille ja teletappien Tiivi-Taaville. Minä muistan hänet erityisesti 80:ssä päivässä maailmanympäri animaatiosta, missä hän oli Phileas Foggin apulainen Passepartout. Koski on mahtava lavaesiintyjä ja vastaili avoimesti kaikkiin kysymyksiin. Kysymysten esittämistavasta pitää antaa myös plussaa. Twitterin kautta tulleita kysymyksiä pystyi valitsemaan ja karsimaan ja se oli helppo tapa lähettää niitä. Jarmo Kosken ääninäyttelijaura on niin laaja, että hänellä oli todella paljon kerrottavaa siitä. Tästä ohjelmasta mieleen jäi erityisesti improvisoitu keskustelu Nalle Puhin ja Alfred J. Kwakin välillä.


Jarmo Koski viihdytti yleisöä nousemalla välillä seisomaan ja kävelemällä ympäri lavaa.


Tämän jälkeen ehdin hetkeksi Doctor Who Finland -facebookryhmän miittiin, missä oli mukavia juttuhetkiä muiden fanien kanssa. Seuraava ohjelma mitä seurasin oli ”Otakun eksistentiaalinen kriisi.” Ohjelmasali oli aivan täynnä jo sinne saapuessani ja mietinkin kannattaisiko minun jäädä katsomaan ollenkaan, sillä näin jo *Popcult Dayssa* osittain saman ohjelman. Aihe on kuitenkin suhteellisen lähellä omia ajatuksiani, joten kuuntelin sitten ovelta ohjelmaa. Ohjelmanpitäjä Momelus on hyvä esiintyjä ja kertoi mielenkiintoisesti omien fanitustensa taustoja ja linkitti ne hyvin scenessä tapahtuneeseen muutokseen ja kahtiajakoisuuteen. Omia ajatuksiani aiheesta pystyy lukemaan *täältä*, missä käsittelen niitä jo Popcult Dayssa nähdyn ohjelman kautta.

Tämän jälkeen kiertelin myyntipöytiä ja hengailin tuttujen kanssa ja piipahdin Harry Potter -miitissä, missä oli taas mukavan samanhenkistä porukkaa. Seuraava ohjelma mitä menin katsomaan oli sunnuntain Cosplaykilpailut: yksilöesityskilpailu ja photoshoot -kilpailun tulokset. Esityskilpailussa oli vain neljä osanottajaa, joten kisa oli aika nopeasti ohi. Koko cosplayohjelmalle oli varattu pulitoista tuntia, mutta siihen meni alle tunti. Esityskisat tuntuvat kärsivän osanottajapulasta kaikissa coneissa, mikä on ihme juttu, sillä uskon ja esityksien perusteella olen myös nähnyt, että Suomesta löytyy ihan älyttömän hyviä cosplayesiintyjiä. Näin katsojankin näkökulmasta on mielenkiintoisempaa seurata esitystä, kuin lavan läpikävely kilpailuja.

Coniselfie with Samuli ja titaani XD. 

Päättäjäiset eivät jättäneet käteen oikein mitään uutta, siellä jaettiin palkintoja erilaisista kisoista ja visoista. Päättäjäisten jälkeen suuntasimme coniseuran kanssa syömään ja siitä kaikki omaa kotia kohti. Kiitoksia kaikille vanhoille ja uusille tutuille coniseurasta ja toivottavasti nähdään tulevissakin coneissa! Popcultin uudeleentulo olisi myös hauska nähdä, se kun on kuitenkin ainoa laatuaan Suomessa.

Tässä vielä ostossaldoa viikonlopulta:


Genrewearin pinssejä, siis koska pinssejä ei voi koskaan olla liikaa ja siellä oli uusia :3
Mustikkapockyt on parhaita <3


Sorry, too lazy to translate this all. I had fun two weeks ago at Popcult Helsinki, which was a con for every kind of popculture fanbase there is. We have been yearning for this kind of con in Finland a long time and this was worth the wait. There were so many programs that I wanted to see, that were on top of each other. It was heartbreaking to choose between them. I also wore my Amy cosplay the first time, but more about that in the next post.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti