lauantai 2. tammikuuta 2016

Kirjavuosi 2015

Books of 2015

Vuosi 2015 oli minulle lukemisen puolesta laiskin pitkiin aikoihin. Ensinnäkin vuodelle asettamani lukuhaaste jäi toteutumatta ja toisekseen koko vuoden lukusaldoksi jäi vain 45 kirjaa. Tässä postauksessa luvassa ensin arvostelu kolmesta kirjasta, jotka luin vuoden lopussa ja sitten yhteenveto vuoden 2015 kirjoista.

The year 2015 was one of laziest for me when it comes to reading. First of all my book challenge for this year failed and second of all I only read 45 books. In this post I'm talking about three books I read at the end of the year and there's also the wrap-up of the books in 2015.

Kahden tässä postauksessa käsiteltävän kirjan lisäksi kuvaan pääsi mukaan myös Harry Potter -värityskirja.
Besides these two books that are reviewed in this post there's also a Harry Potter colouring book.


Dan Howell & Phil Lester - The Amazing Book is Not on Fire


Kesästä lähtien käynnissä ollut viime postauksessa käsittelemäni tubettajaobsessioni saavutti uuden lakipisteen, kun marraskuussa päätin tilata tämän kirjan. Nopeasti suosikkitubettajiksini nousseet Dan Howell eli danisnotonfire ja Phil Lester eli AmazingPhil julkaisivat tämän kirjan, jotta heidän tilaajakunnalleen jäisi fyysinen muisto ajoista, jolloin he seurasivat näiden kahden hullutuksia ja elämää.

My youtube obsession that has been going on since the summer got to a new level when in November I decided to order this book. Dan Howell aka danisnotonfire and Phil Lester aka AmazingPhil who have fastly become my favourites on youtube published this books so that their subscribers could have a physical memory of the times they followed the pairs life and craziness.

 Ja sitä tämä kirja kyllä onkin. Kun sain kirjan käsiini en laskenut sitä alas ennen kuin olin lukenut sen. Kokonaan värillinen ja upean näköinen (ja hajuinen) kirja sisältää kaikenlaista Danin ja Philin maailmaan liittyvää tietoa, taitoa ja huumoria. Dan ja Phil kertovat mm. miksi aloittivat youtubevideoiden tekemisen, triviaa videoiden teosta, matkoistaan Japaniin ja Las Vegasiin sekä paljon paljon kaikesta muusta.

And that is exactly what this book is. When I got it in my hands the first time I didn't put it down until I had finished reading it. All in colour, looking (and smelling) amazing this book contains knowledge, skills and humour from the world of Dan and Phil. In this book they tell about why they even started making youtube videos, trivia about their youtube journey, their trips to Japan and Las Vegas and so so much more.

Kirja on kirjoitettu ikään kuin heidän vuoropuhelunaan, mikä sai ainakin minulla aikaan efektin, että luin kirjaa ajatellen Danin ja Philin ääniä sanomassa tekstiä. Siksi olin innoissani, kun he julkaisivat tehneensä äänikirjan TABINOFista. En ole vielä ehtinyt kuuntelemaan sitä, mutta pätkiä siitä voi kuulla heidän videoissaan.

The book has been written like they were discussing through it, which at least for me made the effect that I was reading it in their voices. That is why I was excited when they announced there was going to be an audio book of TABINOF. I haven't had the chance to listen to it yet, but pieces of it can be heard in their videos.

Sneakpeak
Tämä on kuitenkin sellainen kirja, johon on vähän vaikea päästä mukaan, jos ei ole seurannut Dania ja Philiä ollenkaan. En ole lukenut muiden tubettajien kirjoja (ainakaan vielä), mutta uskon, että TABINOF on niistä hankalimmin nautittavissa, mikäli ei ole kirjoittajia seurannut. Toisaalta ihmettelen, että miksi kukaan, joka heitä ei tiedä tarttuisikaan kirjaan. Luulen, että he halusivat tehdä kirjasta nimenomaan tällaisen, jotta siitä olisi heidän tilaajilleen mahdollisimman paljon iloa. Voin sanoa, että minulle ainakin oli.

However, this book is the kind that it's hard to get into it if you haven't followed Dan and Phil at all. I haven't read books by other youtubers yet but I think that TABINOF is one of the hardest ones to get into, if you haven't followed the authors at all. On the other hand I doubt that anyone who hasn't followed them would pick up the book. I think, that they wanted to make the book like this, so it would bring as much joy as possible to their subscribers. And I can say that for me it did.

Robert Galbraith (J.K. Rowling) - Career of Evil


Uusin Cormoran Strike -seikkailu ja mielestäni tähän mennessä paras. Tämä sarja tuntuu parantuvan mitä pidemmälle se menee. Tällä kertaa Strike selvittää tapausta sihteerilleen Robinille lähetetyn ruumista irrotetun jalan takana. Neljä ihmistä Striken menneisyydestä saattaa olla tämän jutun takana.

The newest Cormoran Strike -adventure and in my opinion the best so far. This series just keeps getting better and better when it develops. This time Strike is figuring out the case of who sent a severed leg to his secretary Robin. Four people from Strike's past might be behind this one.

Pidin Career of Evilissä erityisesti hahmojen kehityksestä. Striken ja Robinin välinen suhde oli mielenkiintoinen, mutta jostain kumman syystä erityisesti tykkäsin lukea Robinin ja tämän sulhasen Matthew'n välisestä draamasta. Sitä käsiteltiinkin kiitettävän paljon ja se oli todella hyvin kirjoitettua. Harmiksi vain varsinaisen mysteerin selvittäminen tuntui jäävän aika ajoin toissijaiseksi. Loppua kohti kirjan varsinainen jännitysosuus kasvaa ihailtavasti ja pidinkin tästä actionosuudesta todella paljon.

In Career of Evil I especially liked the development of the characters. The relationship between Strike and Robin is interesting but for some reason I really liked reading about the drama between Robin and his fiance Matthew. It was handled a lot and it was greatly written. Frustratingly though, the main mystery solving was in its shade a lot. Towards the ending of the book the excitement thickens a lot and I like the action bits very much.

Johanna Sinisalo - Auringon ydin


Luin aiemmin tänä vuonna Sinisalon Finlandiavoitokkaan Ennen päivänlaskua ei voi ja pidin siitä. Näin sitten kirjastossa tämän kirjan ja päätin tarttua siihen. Auringon ydin on oli loistava lukukokemus. Se kertoo eräänlaisen dystopian vaihtoehtoisesta Suomen Eusistokraattisesta Tasavallasta. Siellä vuonna 2013 kaikki koukuttavat aineet on kielletty. Myös Chilistä saatava kapsaisiini.

Niinpä Vanna ja Jare diilavat chiliä. Se on vielä helppoa, koska se on tuoreimpien kiellettyjen aineiden listalla ja niin sitä on helppoa salakuljettaa lähes Pohjois-Koreamaisesti rajansa sulkeneen Suomen sisäpuolelle. Vanna on myös koukussa chiliin ja kertomukset hän chilin käytöstään ovat kirjan karmivimpia kohtauksia.

Karmivan Auringon ytimestä tekee myös sen vaihtoehtotodellisuus. Se kuinka pienillä muutoksilla Suomen historiassa voidaan saada aikaan tällainen yhteiskunta. Yhteiskunta, joka muun muassa lajittelee ihmiset neljään ryhmään ja antaa vain kahden ryhmän, maskojen ja eloisten lisääntyä keskenään mahdollisimman hyvän yhteiskunnan aikaansaamiseksi.

Auringon ydin on älyttömän hyvin kirjoitettu. Mukaan lisätyt pienet tekstinpätkät historian muuntumisesta ovat pelottavan todentuntuisia ja ottavat kantaa esim. rippikouluun ja kieltolakiin. Ennen päivänlaskua ei voi sisälsi myös hienoja tietotekstikappaleita peikoista ja Auringon ytimen tietoteksteissä on nähtävissä paljon samaa. Sinisalo osaa hienosti yhdistää kaunokirjallista ja tekotieteellistä tekstiä ja maalata näin uskottavia vaihtoehtotodellisuuksia ja -historioita.

Sorry, too lazy to translate this part. It's a Finnish book from the same author that wrote not before sundown. It is a dystopia about what modern day Finland would be like if there were minor changes in history.

Tässä kaikki kirjat, jotka luin vuonna 2015:

Here are all the books I read in 2015:

Infoa kirjalistailustani:
- En laske listaan mangaa, sillä sitä tulee luettua niin paljon, että lista paisuisi liikaa. En laske myöskään oppikirjoja tai alle 100 sivuisia kirjoja.
- Lasken kuitenkin äänikirjat. Ne merkitsen listaan lyhenteellä ÄK sivumäärän kohdalle.
- Haastetta varten luetut kirjat merkitsen listaan lyhenteellä LH =Lukuhaaste
- Jos kirjan kohdalla on tähti (*) olen lukenut sen aiemmin vähintään kerran.

Info of my book listing:
- I don't count manga, because i read it so much the list would grow too much. I also don't count study books or books that are under 100 pages.
- I count audio books, which are marked as ÄK on the amount of pages.
- Books read for the challenge are marked LH = Lukuhaaste =Reading challenge
- If the book has a star (*) at the end I've read it before at least once.

Kirjan nimi/Kirjailija/Sivumäärä
Books name/Author/Amount of pages

Tammikuu/January
1. LH: Divergent/Veronica Roth/487
2. Insurgent/Veronica Roth/525
3. Allegiant/Veronica Roth/526

Helmikuu/February
4. Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien/Colin Duriez/225
5. J. K. Rowling elämäkerta/Sean Smith/224
6. Vadelmavenepakolainen/Miika Nousiainen/270

Maaliskuu/March
7. Looking for Alaska/John Green/263
8. Punainen kuin veri/Salla Simukka/264

Huhtikuu/April
9. Miehet, jotka vihaavat naisia/Stieg Larsson/542
10. Jäljellä/Salla Simukka/222
11. Toisaalla/Salla Simukka/233

Toukokuu/May
12. The Great Gatsby -Kultahattu/F. Scott Fitzgerald/220

Kesäkuu/June
13. Mielensäpahoittaja/Tuomas Kyrö/ÄK
14. Japani pintaa syvemmältä/Raisa Porrasmaa/329
15. Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike/Tuomas Kyrö/130
16. Ennen päivänlaskua ei voi/Johanna Sinisalo/268
17. Geek Girl/Holly Smale/358
18. Norwegian Wood/Haruki Murakami/426
19. Kolme muskettisoturia/Alexandre Dumas/1121
20. Harry Potter ja viisasten kivi/J.K. Rowling/335*
21. Harry Potter ja salaisuuksien kammio/J.K. Rowling/365*
22. Harry Potter ja Azkabanin vanki/J.K. Rowling/456*
23. Harry Potter ja liekehtivä pikari/J.K. Rowling/768*
24. Harry Potter ja feeniksin kilta/J.K. Rowling/1050*
25. Harry Potter ja puoliverinen prinssi/J.K. Rowling/698*
26. Harry Potter ja kuoleman varjelukset/J.K. Rowling/828*

Heinäkuu/July
27. Viisasteleva sydän/Jane Austen/311
28. 1Q84/Haruki Murakami/1229
29. Slummien miljonääri/Vilkas Swarup/335
30. Annan nuoruusvuodet/L.M. Montgomery/281

Elokuu/August
31. Faaraon haudan vangit/P.B. Kerr/336*
32. Babylonin sininen dzinni/P.B. Kerr/361*
33. Katmandun kobrakuningas/P.B. Kerr/356*

Syyskuu/September
34. Dzinnisotureiden aika/P.B.Kerr/377*
35. Viidakon silmä/P.B Kerr/407*
36. The Five Fakirs of Faizabad/P.B. Kerr/439

Lokakuu/October
37. The Grave Robbers of Genghis Khan/P.B. Kerr/433
38. Ruumis kirjastossa/Agatha Christie/188
39. Minä ja Thatcher/Lasse Lehtinen/243

Marraskuu/November
40. Viisi pientä possua/Agatha Christie/226
41. Syyttävä sormi/Agatha Christie/194
42. The Amazing Book is Not on Fire/Dan Howell & Phil Lester/224

Joulukuu/December
43. Kuolema ilmoittaa lehdessä/Agatha Christie/275
44. Career of Evil/Robert Galbraith (J.K.Rowling)/489
45. Auringon ydin/Johanna Sinisalo/336

Yhteenveto listasta:
 • Yhteensä 45 kirjaa, joista 33/45 sellaisia, joita en ollut lukenut aiemmin
 • 3,75 kirjaa kuukaudessa
 • Sivumäärien keskiarvo n. 413,02. Ohuin kirja oli 130 sivua ja paksuin 1229 sivua
 • Eniten kirjoja luin kesäkuussa eli 14 kirjaa, johon sisältyy jälleen Pottereiden uudelleenluku. Vähiten kirjoja luin toukokuussa, jonka saldoksi jäi vain yksi kirja.
 • Yksi äänikirja
 • Kahdeksan kirjaa englanniksi, muut suomeksi

Summary of the list:
 • Total of 45 books of which 33/45 were books that I had never read before
 • 3,75 books in month
 • The mean of the amount of pages is about 413,02 the thinnest book being 130 and the longest being 1229 pages
 • I read the most books in June, which is 14, which contais re-reading the Potters. I read the least books in May, which was only one.
 • One audiobook
 • Eight books in English, others in Finnish

Vuoden 2015 Top 10 kirjat

kirjoista joita en ollut lukenut aikaisemmin:
My top 10 book of 2015
Out of the ones I haven't read before:

1.The Amazing Book is Not on Fire/ Dan Howell & Phil Lester
6.Career of Evil/Robert Galbraith (J.K.Rowling)
7.Auringon ydin/Johanna Sinisalo
10.Mielensäpahoittaja/Tuomas Kyrö

Tämän vuoden Top 10 olikin yllättävän hankala päätös. Päädyin pistämään TABINOFin ensimmäiselle sijalle, koska se oli näistä eniten odotettu, samaistuttavin ja hauskin. Se myös kuvaa vuottani fandomien parissa, onhan se uusin niistä. Tajusin listan tehtyäni, että siinä on yllättävän paljon suomalaista fantasiaa ja dystopiaa, joten oletettavasti tulen lukemaan sitä lisää tulevaisuudessakin. Sekä fantasiaa ttä dystopiaa kuvaa myös Haruki Murakamin 1Q84, joka nousi toiselle sijalle silkalla lumoavaisuudellaan. Slummien miljonääri kuuluu myös vuoden parhaimpiin lukukokemuksiini, sillä se on niin oivaltavasti kirjoitettu kirja. Mielensäpahoittaja taas sai minut nauramaan.

This years top 10 was a hard decision. I ended up putting TABINOF as the first, because it was the most expected, most relatable and funniest. It also describes my year with my fandoms, as it is the newest one of them. After I made the list I realized it contains surprisingly lot of Finnish fantasy and dystopia, which I think I will be reading in the future too. Haruki Murakami's 1Q84 also contains both fantasy and dystopia and is the second one on this list because of its enchanting writing. The Slumdog Millionaire was also one of the best reading experiences of my year, as it is written so insightfully.

Enemmän tai vähemmän pettymyksiä olivat:

More or less disappointments were:
 • The five fakirs of Faizabad/P.B.Kerr and The Grave Robbers of Genghis Khan/P.B.Kerr: I don't know what I was expecting out of them. This series went on too long and too forcefully, but at least its behind me now.
 • J.K.Rowling:A Biography/Sean Smith: I ranted about this earlier and I still think the same about it.

Lukusuunnitelmat vuodelle 2016

Reading plans for 2016

Päätin pohdinnan jälkeen uusia vuoden 2014 *haasteeni* eli taas olisi luvassa 12 kuukauden klassikkoa. Valitsen klassikot edelleen kahdelta listalta eli BBCn ”The Big Read” -listalta ja Keskisuomalaisen ”100 kirjaa, jotka tulisi lukea ennen kuolemaansa” -listalta, joka on suomalaisempi versio BBC:n listasta. BBC:n listalta olen tällä hetkellä lukenut 32/100 kirjaa ja Keskisuomalaisen listalta 33/100 kirjaa. Pyrin taas kirjoittelemaan kirjoista kerran kuussa. Tämän vuoden luettuja kirjoja voi seurata blogin uudelta sivulta Kirjat/Books 2016, joka löytyy yläpalkista.


I decided to redo my 2014 *challenge*, the monthly classic challence. I'm still going to choose the classics from two different lists from BBC's ”The Big Read” list and Keskisuomalainen's (a Finnish newspaper) ”100 books everyone should read before death”, which is a more Finnish version of BBC's list. At the moment I've read 32/100 books from the BBC's list and 33/100 books from the Keskisuomalainen's list. I'll try to write about my read books once a month again. This years books can be found from this blog's new side Kirjat/Books 2016, which can be found from the top bar.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista :) Minun täytyy varmaan tosissaan lukea Haruki Murakamin kirjoja kun niin moni tykkää niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kannattaa ehdottomasti tarttua Murakamin kirjoihin. Ne ovat kaikessa absurdiudessaan ihania.

   Poista