maanantai 3. helmikuuta 2014

Tammikuun 4 Koota

Klassikko, kirjat, kilpailut ja kuulumiset


Tammikuun klassikko: Mika Waltari - Sinuhe Egyptiläinen


Sinuhe Egyptiläinen on vuonna 1945 julkaistu Mika Waltarin ehkä kuuluisin romaani. Valitsin sen vuoden ensimmäiseksi klassikko lukemisekseni tämän vuoden lukuhaasteeseeni, koska minun on jo pitänyt lukea se pitkään, enkä koskaan joutunut koulussakaan sitä lukemaan.
Sinuhe Egyptiläinen sijoittuu muinaiseen Egyptiin ja kertoo siis orpopojasta ja myöhemmin lääkäristä nimeltä Sinuhe, joka mtös matkustelee mm. Syyriassa. Kirja käy läpi Sinuhen elämänvaiheita, niin onnellisia kuin ikäviäkin.

Ensimmäisenä kirjasta huomaa sen, että sen yksityiskohtiin ja muinaisen egyptin faktojen oikein saamiseen on kulutettu paljon aikaa. Yksityiskohdat ovat jopa niin oikein, että Waltaria on luultu Egyptologiksi -ainakin wikipedian mukaan. Mielenkiintoinen fakta minulle oli ainakin se, että jo muinaisen Egyptin aikana tehtiin kallonporauksia, joskin n. tuhat vuotta myöhemmin, kuin mihin aikakauteen Sinuhe perustuu.

Myös Waltarin vahva kristillinen tausta näkyy kirjoitustyylissä. Vuorosanoja on painotettu Raamattumaiseen tyyliin esim. sanalla "totisesti". Lisäksi romaanin yksi pääteemoista on tieteen ja uskonnon välinen ristiriita ja niiden yhtymäkohdat.

Mielenkiintoinen teema Sinuhessa on yhteiskunnallinen arvojärjestys. Sinuhekin omistaa orjan, jolle antaa tiettyyn rajaan asti erivapauksia, ja vaikka orja teki hänestä rikkaan, se on silti Sinuhen eikä orjan omaisuus. Sinuhe itse myös vaihtaa ammattiaan muutamaan otteeseen kirjan aikana. Yhdessä vaiheessa hän on lähes yhteiskunnan huipulla ollessaan Faraon kallonporaaja mutta toisena hetkenä hän on halveksittu ruumiinpesijä.
Sinuhe Egyptiläinen oli minusta kiinnostava kirja ja antoi minulle paljon uusia näkökulmia ja faktoja muinaisesta egyptistä. Kuitenkaan sen teksti ei ollut aivan niin sujuvaa luettavaa kuin olisin toivonut, joten näin vuoden ensimmäiseksi klassikoksi tämä oli suhteellisen keskitasoa.

I read Mika Waltari's The Egyptian, which was the first book to my book classic challenge this year. It's a huge classic here in Finland, and has also been translated to 40 different languages. It tells the story of an orphan boy and later a doctor Sinuhe, in acient Egypt. I thought the book was intersting and it gave me new facts and point-of-views of acient Egypt but I still have to say it's not so good, because the language was kind of hard to read. Sorry didn't translate it all.Dan  Brown - Inferno

Dan Brownin viimeisin kirja Inferno oli sattumalta ensimmäinen kirja, jonka luin tänä vuonna. Isäni sai sen joululahjaksi, joten heti kun hän oli lukenut kirjan sain sen luettavakseni.
Inferno on neljäs Dan Brownin romaani, jossa päähenkilönä seikkailee symbologian professori Robert Langdon. Kirja alkaa siitä, kun Langdon herää Firenzeläisessä sairaalassa haava päässään, eikä muista mitään parista edellisestä vuorokaudesta. Pian Langdon saa tietää, että hänen perässään on takaa-ajajia ja pakenee sairaalasta mukanaan nuori naislääkäri nimeltänsä Sienna Brooks. Yhdessä he yrittävät selvittää Langdonin mukana tulleiden tavaroiden arvoitusta ja jäljet johtavat heidät Danten Jumalaisen näytelmän syövereihin.

Dan Brown's latest novel Inferno was the first book I read this year. My dad got it for Christmas so I got to read it after him. Inferno is the fourth book of Dan Brown, with Robert Langdon a professor of symbolics as the main character. The book start with Langdon waking up at a hospital in Florence with a wound on his head and no memory of the last couple of days. Soon he gets to know that people are trying to catch him and runs away from the hospital with a doctor called Sienna Brooks. They try to figure out the things that Langdon had with him and they lead to Dante's Divine Comedy.

En ole lukenut itse Jumalaista näytelmää , mutta tämä kirja kyllä herätti halun tarttua siihen, jotta saisi tietää mistä kohtaa näytelmää, Infernossa käytetyt lainaukset ovat. Olen kuitenkin lukenut kaikki edelliset kolme kirjaa, joissa Robert Langdon on päähenkilö, ja tämä eroaa niistä siten, että nyt seikkaillaan jopa kolmessa eri kaupungissa, kahdessa eri maassa. Kolme edellistä kirjaa kun ovat liittyneet vahvasti aina yhteen kaupunkiin.

Tämä kirja oli juoneltaan monimutkaisempi ja monikerroksisempi kuin Dan Brownin aiemmat kirjat. Edelliset kirjat olivat paikasta toiseen sinkoilua mitä erikoisempien vihjeiden perusteella, hirveässä kiiressä, kun muuten tulee maailmanloppu tai muuta yhtä kamalaa. Vaikka Infernossa oli vahvana tämäkin puoli se oli kuitenkin osittain piilotettu muunlaisen draaman ja mitä oudoimpien juonenkäänteiden keskelle.

I haven't read Divine Comedy but this book made me wanna grab and read it. I have read the three books where Robert Langdon is the main character and this differs to them in the fact that now the story is divided to three different cities and two different countries. The three earlier books have pretty much stayed in one city. This book was more complicated and had more layers than Dan Browns earlier books. The last books were running from place to place and connecting the clues in time before the world ends or something as bad as that happens. Although Inferno had a strong side of this, it had slightly been covered with drama and the most odd plot twists.

Kirja herätti minussa hirvittävän paljon moraalisia kysymyksiä sen käsittelemistä aiheista, kuten maapallon väestön liikakasvusta ja bioaseista. Moraalikysymyksiä heräsi myös hahmotasolla, kun aina ei voinut olla varma onko hahmo nyt Langdonin puolella vai ei. Kirjan loppu jäi kuitenkin niin auki, että odotan miten Dan Brown saa tästä enää jatkettua kunnialla, jos jatkaa.

Lukemieni Dan Brownin kirjojen joukossa tämä nousee toiseksi, sillä ei tämäkään päihittänyt Enkeleitä ja demoneita. Kuitenkin pidin tätä Da Vinci - koodia ja kadonnutta symbolia parempana.

The book made me think a lot of moral questions, because of the themes the story was built on, like over population of earth and bio-weapons. Moral questions can be also asked with the characters, when reader isn't sure is this character on Langdon's side or not. The books end is left kind of open, so I'll wait to see what Dan Brown can pull of out of this, if he continues. Between the books I've read from Dan Brown, this places as second, because it's still not better than Angels and Demons, but it's better than Da Vinci - code and the lost symbol.Palava Kippo 2/? eli Pottermoren uudet luvut

Burning Cup 2/? aka Pottermore's new Chapters

Liekehtivän Pikarin luvut 12-20 ilmestyivät pelattaviksi vähän aikaa sitten. Ja se spoilervaroitus, jos joku haluaa pelata käpi ilman paljastuksia.
Ihan ensimmäiseksi, LOHIKÄÄRMEITÄ <3. Ehdottomasti yksi lempi taruolennoistani ollut jo pitkään ja nyt niitä sai sitten ihailla tässäkin muodossa. Ja ne olivat upeasti toteutettuja.
Ihan parasta oli nähdä Malfoy hillerimuodossaan, mutta olisin toivonut, että esim. klikkaamalla hilleri olisi muuttunut Malfoyksi. Oli mukavaa saada lisätietoa Beuxbatonsista ja Durmstragista, joskin sitä tuli liian vähän ja jäin kaipaamaan lisää. Ja täytyy edelleen arvostaa kuinka tekijät ovat saaneet kaikkien hahmojen kasvot piilotetuiksi XD.

Goblet of the Fires chapters 12-20 came out recently. And spoiler warning now, if someone wants to play the chapters without spoilers.
First of all, DRAGONS <3. One of my all time favourite fictional creatures and now I got to see them this way too. And they were greatly done.
The best part was to see Malfoy as a ferret, but I would have hoped that for example if you clicked him, he would have turned back to Malfoy. It was nice to get more information about Beauxbatons and Durmstrang, though this only helped a little and I was left for desperate need for more info. And I still have to appreciate the fact how the makers can always hide the faces of the characters XD.

Edelliset Pottermore kirjoitteluni löytyvät tunnisteella "Pottermore".
My writings about Pottermore can be found with tag "Pottermore".


Rita Skeeter, ygh I hate her.

Uuden musiikin kilpailu ja Melodifestivalen


Uuden musiikin kilpailun voittaja ja Suomen euroviisuedustaja on siis Softengine. Mielestäni voitto meni toisiksi parhaalle vaihtoehdolle, koska kannustin MadCraftia. Softengine kuitenkin erottuu joukosta kaiken EDM:n keskellä ja toivon tietenkin, että saadaan mahdollisimman hyvät pisteet.

New music competition or uuden musiikin kilpailu or UMK's final was last Saturday. Finland's pick for ESC was Softengine. They were the second best in the final in my opinion. Softengine will stand out though, with its rock energy and not too much EDM. And obviously I hope we get as many points as possible.Melodifestivalen starttasi samaan aikaan viime lauantaina kun UMK finaali tuli. Ruotsin euroviisukarsinnan avasi YOHIO, jonka esitys kyllä päihitti Softenginen, anteeksi vaan. Toivon, että Yohio pääsee edustamaan Ruotsia ESC:n, sillä olisi ansainnut melodifestivalenin voiton jo viime vuonna ja nyt on parempi kappale. Onneksi Yohio pääsi kuitenkin jo suoraan finaaliin.

Melodifestivalen also kickstarted last week, at the same time as UMK's final. Sweden's suggestions for ESC was opened by YOHIO, whose song beats Softengine, sorry but I think so. I hope that Yohio will get to represent Sweden in the ESC, because he should have won meoldifestivalen last year and now he has even better song. I was so happy that he got straight into finals.
Toi asu :3
That outfit :3


Muita kuulumisia

Other things

Paljon on ehtinyt tapahtua siitä kun viimeksi kirjoitin kuulumisista. Kävin tässä suorittamassa autokoulun loppuun, eli nyt kun saisin raahattua itseni poliisiasemalle saisin pysyvän kortin käteeni. Töissä sujuu hyvin, joskin lapset ovat jo alkaneet kysellä, että olenko siellä ensi vuonnakin. Tuntuu pahalta vastata, että luultavasti en, kun menen yliopistoon, jos vaan pääsen sisään, mutta ehkä palaan sinne vielä joskus. Ja onhan tässä vielä lukuvuotta jäljellä.

A lot has happened since I last wrote how I've been. I went to my last driving school thing and now I have a permanent driver's licence. My work goes by nicely, the children have started to ask if I'm gonna be there next semester, and it makes me sad to say I probably won't because I'm going to university if I can get in. Well, there's still some of this semester to go (it ends in the end May).

Viime tiistaina ostin nämä:


 ^Tykkään tästä printistä tosi paljon/ I like this print a lot.

Olen himoinnut tällaisia housuja jo pitkään/ I have looked for this kind of pants a long time.


Viikonloppuna olin ystäväni Rosan luona ja oli siellä myös Lilja ja mm. katsoimme Doctor Whota, jota en ole vieläkään jostain kumman syystä katsonut loppuun asti. Vasta David Tennant tohtorina jaksoissa menen, kolmannen kauden lopussa. Toisaalta en halua katsoa eteenpäin, koska  Tennant on <3 enkä halua että hän regeneroituu.

Last weekend I was a t my friend Rosa and Lilja was there too. We watched Doctor Who, which I still haven't watched to the end. I'm still in the episodes where David Tennant is the Doctor at the end of season three. On the other hand I don't wanna watch it cause Tennant is <3 and I don't want him to regenerate.Enää 10 päivää Frostbiteen~ alkaa jo hirvittää...
Only 10 days to go until Desucon Frostbite ~ I'm starting to get nervous.

Now playing: Yohio - To the end,

http://www.youtube.com/watch?v=wkP1evcDfu0

Sori, ei suostunut linkkaamaan videota suoraan, ei sillä että youtubesta olisi löytynyt jotain muita kuin trolliversioita ensimmäiset kymmenen yritystä...


PS. Jotkut saattoivat huomata jo, mutta lisäsin blogiin sivun tämän vuoden luetuille kirjoille. Niitä ei tietenkään ole vielä paljoa, mutta sinne niitä sitten listautuu. Lisäsin sinne myös infoa klassikkohaasteestani, josta puhuin aiemmin *täällä*.

Ps. I added a list of books I've read this year to the blog pages. There's not so much yet. I also added info of my classic reading challenge, which I already talked about *here.*

3 kommenttia:

 1. Ihania vaatteita, vaikka itselle ei ehkä tuo paita/mekko(ko tuo nyt on? sry en tiedä...) sopisi... Mutta siis, silti tosi hienoja ja sulle sopii hyvin! (:

  Hiisi kun olisi itselläkin aikaa ja intoa enemmän lukea taas romaaneja, niin minäkin voisin tarttua tuommoisiin klassikoihin... Sivistyisin taas vähän lisää ;D Tosin luulen, että valitsisin ehkä kuitenkin jtn kepeämpää ja omanlaisempaa luettavaa, tyyliin fantasiakirjallisuutta tms., jos olisi aikaa ja saisin vapaasti valita. Lukiossa niiden olisi sittenkin pitänyt luetuttaa meillä enemmän klassikoita ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, se on jonkunlainen mekko/tunika en ittekkään oikeen tiiä XD. Kiitos paljon kehuista~

   Mhh, lukiossa ainoa klassikko jonka "jouduin" lukemaan oli seitsemän veljestä, heittomerkit siksi koska ei se minulle niin joutumista ollut :D.

   Noissa listoissa mistä valitsen kirjat on yllättävän paljon fantasiaakin, aattelin jopa lukea ainakin yhden niistä myöhemmin

   Poista
  2. Mä luin lukiossa ainakin Tuntemattoman sotilaan ja just ton Seitsemän veljestä. En tiiä kuin klassikko "Tulitikkuja lainaamassa" on, mutta senkin luin... ihan omasta valinnasta ;D Noi kaks muuta oli pakollisia. Luinkohan mä sit muita... me saatiin valita liian usein itse, mitä haluttiin lukea, niin ei tullut luettua kamalasti noita kotimaisia klassikoita...

   Poista