sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Uimapoikia ja Haudankaivajia eli...

Free! ja Kamisama no inai nichiyoubi


Nämä animet loppuivat jo monta viikkoa sitten, mutta nyt vasta sain motivaation ja minulla on aikaa kirjoittaa niistä. Ensiksi käsittelyssä uimapoika-animenakin tunnettu Free, joka oli yksi kesän suosituimmista sarjoista ja onnistui yllättämään ainakin minut. Toiseksi puhun Kamisama no inai nichiyoubista, eli A Sunday without Godista eli Sunnuntai ilman Jumalaa –animesta. Sarjan mammuttipitkä nimihirviö jopa kannusti minua katsomaan sen, kun bongasin sen animelehdestä aiemmin tänä vuonna.

These animes already ended few weeks ago but only now I had the motivation and time to write about them. First I’ll talk about the Swim boy anime Free, which was one of this summer’s most popular series and succeeded in surprising me. Secondly I’ll talk about Kamisama no inai nichiyoubi, aka A  Sunday without God. The series’ monster long name even encouraged me to watch it, when I noticed it in Finland’s anime magazine earlier this year.

 

Free! – Iwatobi Swim Club


Ensimmäisen kerran törmäsin sarjaan yllättäen internetin ihmemaassa, missä sitä hehkutettiin mielestäni jopa outoja määriä ottaen huomioon mistä se kertoo. Päätin sitten alkaa katsoa sarjaa, kun siitä oli ilmestynyt jo puolet jaksoista ja nyt sarjan loputtua en kadu, että sen katsoin. Free on myös ensimmäinen urheiluanime, jonka olen katsonut koskaan.

Free on Kooji Oojin ranobekäsikirjoitukseen perustuva anime, joka kertoo siis kolmesta lukioikäisestä pojasta; Harukasta, Nagisasta ja Makotosta, jotka päättävät perustaa uimakerhon lukioonsa, koska ovat harrastaneet kilpauintia ala-aste ikäisinä. Silloin heidän kanssaan samassa joukkueessa oli myös Rin, joka muutti myöhemmin Australiaan tullakseen ammattilasiuimariksi. Perustettuaan kerhon pojat päättävät vierailla vanhalla uimakerhollaan ja siellä he törmäävät Australiasta palanneeseen Riniin, joka käy nyt eri lukiota kuin he ja on sen lukion uimajoukkueessa. Sarjan aikana uimajoukkueeseen liittyy myös Rei, joka tuntuu hyvin etäiseltä ja jopa turhalta hahmolta, mutta parantuu loppua kohden, kun syvempi puoli kaivetaan esiin. Tästä eteenpäin spoilervaroitus!

First time I ran into this anime on the internet, where it was surprisingly popular for that kind of anime. So I decided to check it out, when half of the episodes were out and now after I’ve watched it I don’t regret. Free is also the first sport anime I’ve ever watched. It’s based on Kooji Ooji’s ranobescript and tells about three high school boys; Haruka, Nagisa and Makoto, who decide to start a swimming club, because they’ve been on a swimming team in elementary school. Then they had a fourth member, Rin on their theme but he moved to Australia to become a professional swimmer. After starting the club the boys visit their old swimming club and they run into Rin who has come back from Australia and now is in a competitive swimming team in a different high school. During the series Rei also joins the team and almost fells a little distant character but develops to better before the end. From this point on I’ll spoil the anime!  

Vasemmalta oikealle/Left to right: Rei, Nagisa, Rin, Haru ( or Haruka), Makoto

Freen hyviä puolia on ystävyyden korostaminen ja sarjan pääaihe eli Harun ja Rinin välinen konflikti ja heidän yhteinen menneisyytensä. Sarjan alkupuolisko kuitenkin keskittyi hyvin vähän itse pääkonfliktin ratkomiseen, minkä hyvä puoli oli se, että muut hahmot pääsivät esille. Nytkin muut hahmot jäivät silti turhan etäisiksi varsinkin, kun ajattelee, että sarjan piti kertoa uimajoukkueesta, ei kahdesta yksilöstä, joista toinen ei edes kuulu kyseiseen joukkueeseen sarjan aikana. Tykkäsin kuitenkin erittäin paljon sarjan lopun ”ystävyys on parasta!” ratkaisusta ja siitä johtuen viestiuinnin osoittautumisesta kaikista tärkeimmäksi lajiksi. Myös sarjan huumori iski minuun jostain omituisesta syystä. Harun pakkomielle vedestä oli hauskaa katsottavaa ja myös esim. uimapukujen sovittelu yms. sellaiset kohtaukset. Spoilaus loppuu tähän!  


Freen animointi oli suurimmaksi osaksi kaunista, varsinkin uimakohtauksiin oli selvästi panostettu. Onhan sen tuottanut Kyoto Animation, joten huonompaa laatua ei oikein edes voinut odottaa. Myös sarjan musiikki oli hyvää. Ainakin opening sai minut joka kerta mukaansa.

Free’s good sides are emphasizing friendships and the main conflict between Haru and Rin. First half of the series didn’t tell much about the main conflict, which allowed a deeper focus on the side characters. Still I feel like rest of the characters were a little outsiders especially when the series is about a swimming team, no two single characters, one of which isn’t even part of the team during the series. Although I liked the endings “Friendship is the best thing!” solution and that swimming relay turned out to be the most important style. Aldo the series’ humour was good; it hit me for some weird reason. Haru’s obsession of water was fun to watch and scenes like trying on swimming suits etc. Free’s animation was mostly beautiful, especially during the swimming scenes. Well, it’s produced by Kyoto Animation so it’s the least you can expect. Also the music in the anime was good. Especially the opening got me every time.

Free- opening:Odotin Freen olevan jopa vielä enemmän tytöille suunnattu kuin se oli eli oletin sen olevan vain ”söpöt pojat tekemässä söpöjä asioita” – tyyppinen anime, jossa ei olisi juonta nimeksikään ja hahmojen tekosyy hengailla yhdessä olisi uimakerho. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, koska sarjassa on uintia ja urheilua yllättävän paljon, mutta kyllä siitä myös näkee, että osa kohtauksista on täysin BL-fanservicea varten tehty. Eli sarjasta löytyy myös iso söpöilypuoli.

Fanservice näkyy myös siinä kuinka hahmot on tehty, sillä hahmojoukosta jokainen voi valita oman lempiparituksensa. Varsin ristiriitaiset tunteet minulla syntyivät Nagisaa kohtaan, koska hän on kuitenkin kiva ja innostava hahmo, mutta välillä tuntui kun hänet olisi laitettu sekaan ikään kuin kaikkien muiden ukeksi. Hänet voisi siis käytännössä parittaa kenelle tahansa sarjan päähenkilömieshahmoista.

I expected Free to be even more targeted to woman audience than it was, so I expected it to be like “cute boys doing cute things” –kind of anime, which wouldn't have plot or the only reason the characters hanged out would be the club. I was positively surprised because there is a lot of swimming and sports but you can also see there’s scenes only made for BL-fanservice. So there is the big cute side of it too. Fanservice can also be seen in the way that the characters are made, because you can choose your favourite pairings. I feel really contradictory about Nagisa, because he’s an interesting character but sometimes it feels like he has been stuffed in to be the uke for every main male character in the series.     


On niillä joskus vaatteetkin päällä XD
Well, sometimes they have clothes on XD

Tässä herkkä kohtaus viimeisestä jaksosta, (älä katso jos et halua spoilaantua!) josta näkee fanservicen vähän liiankin hyvin. 
Here's a scene from episode 12, (don't watch this if you don't want spoilers!), from which you can see the fanservice maybe even too well. 


Freetä on arvosteltu sen fanservice keskittyneisyydestä ja liian kauniista hahmoista. Sitä ei kukaan kiellä etteikö näitä siitä löytyisi, mutta täytyy muistaa, että kauniit ja uimarivartaloiset ilman paitaa kekkuloivat animepojat ovat vastakohta pikkarejaan vilautteleville muodokkaille naishahmoille, joita on kuitenkin valtavirta - animessa koko ajan. Eikö naisillekin saisi välillä olla omaa fanservicea, kun naisetkin kerran animea katsovat?

Tätä animea ei kannata ottaa turhan vakavasti. Minä katselin sitä aina ”aivot narikkaan” – asenteella, eli ei turhia tarvitse myöskään ajatella sitä katsoessa. Annoin Freelle 6/10 pistettä, koska itse kaipaan animeltani enemmän toimintaa. Jos sinä kuitenkin kaipaat animeltasi söpöilyä, kauniita poikia ilman paitaa, urheilua ja draamaa suosittelen!

Free has been judged because of the load of fanservice and too pretty boys. No one can deny that there isn’t that, but people have to remember that the beautiful and muscular without shirt all the time sown animeboys are contrast to the panty showing curvy girls in anime, that are there all the time. Shouldn’t there be fanservice for women also, because we watch anime too? This nime can’t be taken too seriously. I watched it with the “outing my brains on pause” attitude, so you don’t have to think while watching this. I gave free 6/10 points, because personally I prefer an anime with more action. If you want anime with overlode cuteness, beautiful boys without shirts, and sports and drama I recommend this!  


Kamisama no inai nichiyoubi – A Sunday without God


Kamisama no inai nichiyoubi tai lyhyemmin Kaminai on Kimihito Irien ja Shinon ranobeen perustuva anime. Päähenkilö on 12-vuotias Ai Astin, joka on haudankaivaja ja yrittää selvittää syyn maailman jumalattomuuden takana. Maailma siis on pysähtynyt viisitoista vuotta sitten, joten kukaan ei enää synny tai kuole. Ain tapaisten haudankaivajien tehtävänä on haudata kuolleet, jotta he eivät olisi käveleviä ruumiita. (Aiemmin puhuin tästä *täällä*). Tästä eteenpäin spoilaan!

Koko animen juoni on monikerroksinen ja ehkä jopa hiukan epäselvä ainakin minun mielestäni. Kun oli viikon ollut katsomatta sarjaa oli taas vaikea muistaa mitä oli tapahtunut viimeksi.

Kamisama no inai nichiyoubi or shotly Kaminai is based on Kimihito Irie’s and Shino’s ranobe. The main character is 12-year-old Ai Astin, who is a gravekeeper and trying to solve the mystery why god abandoned the world. The world has stopped 15 years ago so no one can born or die. Gravekeepers like Ai have to bury the dead so they wouldn’t be walking corpses. (Earlier I mentioned this *here*) The whole plot of this anime is complex and multilayered and a little bit too confusing to my taste. I always forgot what happened in the last episode during the week. Here on I’ll spoil the anime!


Sarja sisälsi paljon WTF- kohtia, joista ensimmäinen oli Humbertin kuolema kolmannessa jaksossa. Oli kyllä ainakin vaikuttavaa ja rajua laittaa tytär hautaamaan oma isänsä. Myös kymppijakson aloitus, jossa Alis vaan ampuu kaikki, oli ”pikkuisen” hätkähdyttävä luulin, että nyt minulta on jäänyt joku jakso välistä. Myös sarjan loppu oli WTF, koska minulle tuli sen jälkeen huijattu olo. Ai että koko juttu johtui Deen väärinkäsityksestä, okei selvä…

Animaatio ja hahmot ovat tosi kauniita ja laatu on mitä parhainta. Tämä ei kuitenkaan pelasta huonoa juonta, jolta odotin paljon enemmän. Kun puhutaan sarjasta, jossa jumala on hylännyt maailmaan ja joku lähtee etsimään syytä sen takana, niin oletin, että jossain vaiheessa se jumala tulisi vastaan ja sen kanssa tapeltaisiin tms, mutta kun ei niin ei. Tällaista sarjaa en ainakaan osannut odottaa, joten siitä propsit. Spoili loppuun tähän!   

The series had a lot of WTF – moments, the first being Humbert’s death in episode three. It was impressive and harsh to put a daughter bury her own father. Also the beginning of episode ten where Alis just shot all the people was “a little” shocking, I thought I had missed an episode. Also the ending was WTF, cause I felt that they screwed with us. Oh, the whole thing was  because Dee’s misunderstanding, oh, okay… The animation was really beautiful and also the quality. This doesn’t save the bad plot, of which I expected more. When you talk about a series where god has abandoned the world and someone tries to find out why, I assumed that at some point the god would be shown and they would fight with it or something like that, but no then. This wasn’t the thing I expected from this series, so that’s a plus. Spoiler ends here!

Kaunista, vai mitä?
Beautiful, isn't it?
Kaminain OST oli hyvä ja se sopi animen kohtauksiin hyvin. Myös Opening ja ending olivat koukuttavia ja sarjaan sopivia, vaikkakin se endingin Engrish oli karmeaa. Lempihahmokseni muodostui Alis, koska hänen kehitystään etäisestä tarkkailijasta sarjan yhdeksi päähenkilöistä oli hauska seurata.

Kokonaisuudessa sarja oli mukava katsottava, vaikka odotinkin siitä juoneltaan aivan erilaista. Loppuarvosanaksi annoin 7/10, koska animaatio kokonaisuus oli niin kaunis ja hahmot hyviä.  

Kaminai’s OST was good and it fit with the animes scenes greatly. Also the Opening and Ending were hooking and they fit to the show, although the ending’s Engrish was hideous. My favourite character is Alis, because his development from distant watcher to one of the main characters was fun to watch. On the whole the series was nice to watch, although I expected a different plot. I gave Kaminai 7/10, because the animation was so pretty and the characters good.


Muita kuulumisia

Other things


Olen lähes koko viikon vapaa-aikani käyttänyt Greyn Anatomian ysikauden katsomiseen. Eilen sain sen sitten vihdoinkin katsottua ja päälle katsoin vielä kymppi kauden ekan jakson, kun en halunnut katsoa sitä telkkarista keskiviikkona. Nyt voin sitten seurata sarjaa telkkarista.

Most of my free time this week I spent watching Grey´s Anatomy’s season nine. Yesterday I finally finished it and now I can watch it on TV, because season ten just started here in Finland.


Olen myös suunnitellut sarjakuvapajaa 3-4 luokkalaisten yökoulua varten, joka on keskiviikkona (ja torstaina XD). Aion tutustuttaa heidät mangan saloihin ja verrata sitä vähän länsimaiseen sarjakuvaan. Toivottavasti he pitävät siitä mitä olen suunnitellut.


I’ve also been planning a comic workshop for 3-4 grades night school, which is on Wednesday (and Thursday XD). I plan to tell them about manga and compare it to western comics. I hope they like what I’ve been planning for them.

4 kommenttia:

 1. Yay, kirjoitit Free!:stä! ;D Jes~ Kiva teksti oli ;3

  Ja oi kyynel, kun tekisi melkein mieli katsoa tuota Kaminaita OP:n perusteella, mutta toisaalta arvostelusi luettuani ei hirveästi houkuta... En haluaisi tuhlata aikaani mihinkään juonettomaan (tai muuten liian sekavaan) teokseen ja spoilaannuin muutenkin tuosta tekstistäsi jo aika kovasti... xD Mutta voi hitsi kuinka kaunis opening kuitenkin! Olen huomannut, että nykyään kiinnostun sarjoista, joista en ole aiemmin kuullut, vain niiden openingin perusteella... ;D

  Ja onnea tuohon sarjakuvapaja-juttuun! ;3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, spoilasin tekstissä ainakin loppuratkaisun, mutta sylää tuossa kahdentoista jakson aikana ehti muutakin tapahtua XD. Ja olen samaa mieltä, että toi opening on ihana :3 Eikä siinä, että tutustuu sarjaan openingin takia ole mitään vikaa , yksi syy miksi minä aloin kattomaan snk:ta oli nimenomaan se opening ;D

   Poista
 2. Oih! Onnistuin löytämään blogisi kun, köh, googlettelin Free!:tä. :D Ja liityinpä heti lukijaksi! Free! on tosiaan mulle iso rakkaus, tykkään siitä ihan älyttömästi. >///< Ihanaa kun joku kirjoittaa siitä!

  Ja hauskaa että jollain on samoja mielipiteitä Kamisama no Inai Nichiyoubista kuin mulla! Tosin itse en tykännyt sarjasta ollenkaan, mutta taide on kyllä ihan älyttömän nättiä. ^^ Petyin tosi pahasti tohon juoneen, se alku kuulosti niin mielenkiintoiselta mutta sitten siitä tulikin tosi tylsä, enkä edes tajunnut mikä koko animen pointti oli. D: (Vähän aikaa sitten ragesin siitä omassa blogissani, haha.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, ihana että tykkäät blogistani :D Toivottavasti luet mun vanhempiakin postauksia muista animeista!

   Itekin tykkäsin tosi paljon just Kaminain taiteesta se on tosi kaunis sarja, mikä oli yksi syy miksi aloin kattomaan sitä.

   Poista